Artikel Popular

Thursday, September 13, 2012

Tambahan Omega-3 Tidak Merendahkan Risiko Sakit Jantung?

KHAMIS, 13 September 2012
Oleh:  ZULKIFLI  SALLEH



Satu demi satu dapatan kajian yang menyangkal tanggapan umum tentang kesihatan, seperti baru-baru ini tentang makanan organik yang nyata tidak berkhasiat.  

Sejak bertahun-tahun, para doktor dan pakar kesihatan mencadangkan pengambilan tambahan minyak ikan, kaya dalam asid lemak omega-3, untuk mengurangkan risiko sakit jantung.  Akan tetapi, kajian terbaharu tentang perkara ini, menurut Alice Park yang menulis dalam Time, iaitu analisis tentang percubaan klinikal sebelum ini tentang kesan omega-3, menunjukkan bahawa tambahan itu tidak merendahkan risiko pengguna daripada serangan jantung, strok, kematian mengejut atau kematian akibat penyakit jantung atau mana-mana punca.  Meskipun kadar kejadian ini adalah rendah bagi mereka yang mengambil tambahan omega-3 jika dibandingkan mereka yang tidak mengambil omega-3, perbezaan tersebut tidak membawa makna dari segi statistik. 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...