Artikel Popular

Friday, March 28, 2014

Kebekuan Ekonomi, Kelumpuhan Politik

JUMAAT,  28  Mac 2013
Oleh:  ZULKIFLI  SALLEH

Ahli ekonomi Princeton, Angus Deaton, menganalisis data daripada tinjauan Gallup harian tentang kegembiraan rakyat Amerika berhubung dengan  taraf hidup mereka.  Analisis beliau yang diposkan oleh Suzy Khimm dalam blog The Washington Post, mendapati politik bahkan lebih menyebabkan rakyat Amerika berasa tertekan berbanding dengan kemelesetan. 
            Krisis hutang yang berpanjangan di  zon euro, manakala    Amerika Syarikat pernah berbulan-bulan bergelut dalam  krisis siling hutang dan pada awal Ogos lalu, Standard & Poor’s (S&P) menurunkan penarafan kredit jangka panjang negara itu daripada AAA kepada AA+, maka kian disedari bahawa sekurang-kurangnya di sebelah menyebelah Atlantik, politik banyak mengusutkan keadaan, menjadikan krisis bertambah buruk.  Berikutan kejatuhan pasaran saham global, terutamanya sejak Ogos tahun ini sebagai reaksi terhadap satu demi angka ekonomi yang buruk dari Amerika Syarikat dan Eropah, maka  wujud pandangan bahawa pasaran juga bimbang tentang, sama ada ahli politik  Eropah benar-benar memahami dan menghayati masalah hutang.  Presiden Bank Dunia, Robert Zoellick pernah  memberitahu BBC bahawa para pemimpin zon euro perlu melakukan sesuatu yang lebih banyak dan bukan hanya terus-menerus dengan pelan penyelamat untuk negara anggota yang bergelut dengan beban hutang. 
Setelah lebih setahun zon euro bergelut dengan krisis hutang, semakin jelas bahawa para pemimpin di zon itu khususnya, dan di Eropah umumnya, masih terhegeh-hegeh. Harapan diberikan kepada Canselor Jerman, Angela Merkel dan Presiden Perancis untuk menyelamatkan zon euro, namun kedua-dua pemimpin ini tidak memperlihatkan komitmen yang tinggi atas alasan takut dihukum oleh rakyat masing-masing melalui peti undi.   Akibatnya, krisis semakin bahaya,  semakin sukar dikawal, masa semakin suntuk, dan  bahkan dijangkakan boleh mencetuskan satu lagi krisis kewangan global.  
“Saya menyalahkan ahli politik, seperi Angela Merkel kerana tidak menunjukkan kepimpinan dari segi ini,” tulis Timothy Garton Ash dalam guardian.co.uk.  “Akan tetapi, kepimpinan sedemikian akan melibatkan tindakan yang sungguh berani, perjuangan yang sukar untuk memujuk orang awam yang keberatan di apa yang masih kebanyakannya demokrasi negara berdaulat.  Jika ini bukannya demokrasi negara berdaulat, nescaya seluruh dunia kewangan, dari Washington ke Beijing, akan menungu minggu ini dengan nafas yang tenang tentang undi sebuah parti kecil di parlimen Slovakia.”
Yang sering kedengaran ialah  amaran demi amaran  tanpa tindakan yang konkrit, seperti yang pernah diperingatkan oleh   Canselor George Osborne  bahawa  "masa suntuk" untuk mencari penyelesaian kepada krisis zon euro dan menyeru para pemimpin Eropah menghantar "isyarat yang jelas" bahawa mereka sedang menangani krisis itu.  Bahkan,   bekas Canselor  Kenneth Clarke pada pertengahan September lalu,  pergi lebih jauh  dengan mendakwa para pemimpin Amerika Syarikat dan Eropah "kelumpuhan" di tengah-tengah ketakutan akan krisis kewangan global yang lebih dalam.  Kerajaan jelas kelihatan tidak mampu menangani prospek satu lagi kerkah kredit,  dan beliau  menuduh mereka bermain "politik jangka pendek."  Satu perkara yang beliau perhatikan daripada krisis ini ialah malangnya, kepimpinan politik di Amerika Syarikat dan sebahagian besar Eropah Barat secara keseluruhannya ditundukkan oleh dimensi krisis, tidak mampu bertindak.
Rusuhan yang berlaku di London dan Athens, menurut pemerhatian Rana Foroohar yang menulis “The End of Europe” dalam Time keluaran akhir  Ogos lalu, ialah satu kesan sampingan zaman baru jimat-cermat.  “Politik populis adalah lagi satu,” tambah beliau.  “Sebagaimana kemerosotan ekonomi di Amerika Syarikat membantu memarakkan Tea Party, krisis hutang Eropah memarakkan kebangkitan semula politik sayap kanan yang menyebabkan berlakunya polarisasi.”  Dalam bahagian lain makalah itu, beliau mengkritik Kesatuan Eropah yang bersikap mementingkan diri apabila ekonomi yang tergapai-gapai membiakkan kebangkitan nasionalisme, kebimbangan terhadap imigran atau kaum pendatang dan menggelorakan kesangsian antara negara kaya dengan negara kurang mewah. Foroohar juga memetik pendapat bahawa Eropah merupakan pusat masalah kewangan global.  Masalah diperburukkan lagi oleh ketidakupayaan  atau ketidaksediaan para penggubal dasar untuk menangani isu hutang.
Barat kini, menurut pemerhatian John Lanchester yang menulis hal ekonomi global dalam London Review of Books pada awal September, dicengkam kuat oleh ideologi antiperbelanjaan, meskipun terpaksa bergelut dengan pertumbuhan yang lemah. Dalam makalahnya  “The Non-Scenic Route to the Place We’re Going Anyway,”  beliau yang mengenal pasti ciri yang menonjol tentang krisis semasa ialah hutang, kegagalan politik, dan keruntuhan struktur sistem perbankan global, secara berjenaka mengesyorkan negara Barat yang mencapai pertumbuhan yang lemah agar mencontohi Belgium. Hal ini demikian kerana negara itu walaupun tidak mempunyai kerajaan yang sah lebih setahun, masih mencipta pertumbuhan 0.7 peratus.  "Tiada kerajaan," tulis Lanchester, "bermakna tiada sesiapa yang menyibuk akan semua kerajaan lain lakukan: tiada potongan dan tiada pakej 'jimat-cermat'.  Sektor awam Belgium berbelanja seperti biasa, dan dengan itu, meneruskan pertumbuhan ekonomi."
Lanchester yang mendedahkan kegagalan politik akan menyebabkan kedua-duanya, iaitu Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat mula menjadikan pemandangan ekonomi sezaman menyerupai ekonomi pada tahun 1930-an ketika berlakunya Kemelesetan Besar.  Memang terasa tertekan apabila melihat dunia maju bukan sahaja berjalan semasa tidur menuju kepada satu lagi kemelesetan, tetapi juga mendakap mesra dasar yang kemungkinan besar tercetusnya kemelesetan.  Beliau mengingatkan bahawa "kerajaan tidak boleh secara serentak memotong perbelanjaan, manakala pada masa yang sama meneruskan pertumbuhan ekonomi mereka.”
Sementara Ezra Klein yang menulis dalam The Washington Post memerhatikan bahawa  krisis ekonomi menjadi krisis politik.  Beliau memulakan penulisannya dengan  memetik Rich Miller dan Simon Kennedy  bahawa "ekonomi dunia terpaksa membayar harga untuk demokrasi."  Tatkala pemulihan dari Amerika Syarikat ke Eropah hilang rentak atau momentum, para penggubal dasar terjebak dalam kebuntuan yang dibentuk oleh keutamaan politik dan ideologi kerajan yang para pengundi pilih. Republikan dan Demokrat di Amerika Syarikat bergaduh tentang bagaimana untuk mengawal defisit belanjawan dan memacu pertumbuhan pekerjaan, manakala para pegawai di seluruh zon euro berbeza pendapat tentang bagaimana cara terbaik untuk melindungi masa hadapan mata wang tunggal itu.
"Jika fasa satu krisis ekonomi ialah krisis kewangan," tulis Klein, "dan fasa dua ialah krisis pekerjaan, kita kini menyaksikan fasa tiga: krisis politik."  Beliau memerhatikan bahawa  ahli politik di seluruh dunia mendapati diri mereka tersekat dalam tabiat buruk yang sama:  Dasar yang diperlukan untuk membantu ekonomi sekarang, seperti perbelanjaan di Amerika dan integrasi fiskal seterusnya di Eropah, adalah tidak popular.  Jika anda meluluskannya dan anda mungkin kehilangan pekerjaan anda.  Akan tetapi, membiarkan ekonomi menjadi semakin teruk juga tidak popular.  Membiarkan keterukan itu berlaku dan anda akan kehilangan pekerjaan anda.  Justeru, bahas beliau, kerajaan di seluruh dunia cuba berjalan di laluan tengah.  Di Amerika, kita mempunyai rangsangan yang sangat besar yang tidak pernah kita lihat sebelum ini, tetapi masih hanya separuh hingga satu pertiga apa yang diperlukan untuk menutup jurang output. Akibatnya,  tiada kemelesetan besar, tetapi tempoh berpanjangan pengangguran yang tinggi
Ezra Klein mengakui bahawa memang mudah dan wajar menyalahkan ahli politik terhadap segala masalah ini.  Beliau sekali lagi memetik Miller dan Kennedy yang menulis bahawa di Barat, ahli politik dikekang oleh keutamaan awam.  Kelumpuhan kita, adalah sebahagian harga demokrasi.  Dalam jangka panjang, harga itu berbaloi untuk dibayar. Akan tetapi, dalam jangka pendek, berhadapan sesungguhnya, dengan harga yang tinggi.
Dalam “The US Today;  Economic Stagnation, Political Paralysis,” Mark Weisbrot menulis dalam guardian.co,uk:   “Melihat pengangguran massa dan perbelanjaan rangsangan disekat di Washington, tidak hairan orang  ramai mengadakan demonstrasi jalanan.   Dalam fenomena yang tidak dilihat sejak Kemelesetan Besar:  protes massa menyasarkan dasar ekonomi.” Jelas Weisbrot, seperti di Eropah, dengan gerakan 15-M di Sepanyol, mogok umum di Greece, dan protes massa di negara lain telah menarik sokongan popular, iaitu gerakan “99 peratus” menyasarkan Wall Street sebagai respons terhadap kegagalan golongan politik kita melakukan apa yang jelas perlu, bahkan demi masa depan yang terdekat.  (Maksud 99 peratus ialah berbilion-bilion rakyat yang terpaksa bertungkus-lumus untuk menyara hidup mereka, sedangkan satu peratus golongan terkaya di dunia, mengawal berbilion-bilion aset.)
Protes massa di Amerika Syarikat yang dimaksudkan oleh Mark Weisbrot itu ialah Menduduki Wall Street yang bermula sejak September lalu, kian memperlihatkan kekuatan dan mendapat sokongan serta liputan media.    Protes yang bermula di Kanada  merebak ke  New York itu bukan sahaja merebak ke kota-kota lain di Amerika Syarikat, tetapi juga ke 900 buah kota di seluruh dunia, iaitu di Eropah, Afrika, dan Asia, memperlihatkan solidariti antarabangsa, seperti yang berlaku pada pertengahan Oktober.  Penunjuk perasaan yang terlibat bersatu dalam satu suara, akan membiarkan ahli politik  dan elit kewangan yang ahli politik hulurkan khidmat mereka, mengetahui bahawa terpulang kepada orang ramai untuk memutuskan masa depan mereka.  Demonstrasi global berlaku pada hari yang sama tatkala menteri kewangan dan banker pusat dari negara G-20 bermesyuarat di Paris untuk membincangkan penyelesaian terhadap krisis hutang yang melanda Eropah. Protes global itu ditujukan kepada ketamakan korporat, berlebihan eksekutif, dan jimat-cermat awam.” Atau dalam kata-kata Robert J. Samuelson yang menulis dalam The Washington Post, “Menduduki Wall Street merupakan reaksi terhadap golongan kaya.”

Menduduki Wall Street adalah mempunyai kesamaan dengan gerakan populis yang menuntut perubahan di hampir setiap wilayah utama di dunia.  Demikian pemerhatian David Ignatius melalui  kolumnya dalam The Washington  Post yang merupakan reaksi lewat terhadap krisis kewangan tahun 2008, iaitu sejenis spring global ketidakpuasan.  Namun begitu, beliau mengakui bahawa aktivis antikorporat yang berkumpul di Zuccotti Park, Manhattan, mempunyai agenda yang berbeza daripada penunjuk perasaan di Dataran Tahrir,  Kaherah, atau rusuhan jalanan musim panas lalu di Britain dan Greece, atau penunjuk perasaan antirasuah di New Delhi.  Gerakan ini kebanyakannya tiada pemimpin atau ideologi yang jelas, dan dengan itu, mereka sukar dikategorikan. 
Ignatius yang mengingatkan bahawa di seluruh dunia bangkit keberangan terhadap golongan elit, juga mengakui bahawa penunjuk perasaan juga berkongsi beberapa asas:  penolakan terhadap elit politik tradisional; kepercayaan bahawa  “globalisasi” memberikan manfaat kepada golongan kaya berbanding dengan massa atau rakyat jelata; kemarahan tentang perniagaan dan rasuah politik yang terjalin erat; dan kesalinghubungan dan pemerkasaan yang dipupuk oleh Facebook dan media sosial lain.
Akur  bahawa dunia berhadapan dengan tahap pertama krisis perbankan kedua, dan mungkin terlalu lewat untuk mengelakkan kemelesetan curam berganda, tetapi masih berkemungkinan untuk mengelakkan kemelesetan curam tiga kali ganda, Robert Skidelsky yang menulis dalam Newstateman “mencadangkan perlu adanya analisis intelektual yang kuat, dan keazaman politik kolektif untuk melaksanakannya.” Malangnya, yang jelas,   keazaman politik yang beliau maksudkan itu tidak wujud di sebelah menyebelah Atlantik.  Akibatnya, Amerika Syarikat dan Eropah kelihatan  menjunam ke dalam kebekuan ekonomi dan kelumpuhan politik. 
Namun begitu,  di sebalik kebekuan dan kelumpuhan ini, dunia kini menyaksikan kebangkitan sosial yang sangat luar biasa dari Dataran Tahrir ke Wall Street, dan merebak ke kota-kota lain di seluruh dunia.   
(Nota:  Tulisan asal makalah yang pernah diterbitkan dalam Dewan Ekonomi, Disember 2011.  Perkataan "kebekuan" lebih sesuai digantikan dengan "genangan.")


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...